Olin kuuntelemassa Netsuite toiminnanohjausjärjstelmän tulemista Suomeen ja sen tuomia mahdollisuuksia yhtiöiden ympäristöihin.

Mikä on Netsuite ja miksi tuo on tämän päivän pilviratkaisu? ”Toiminnanohjausjärjestelmiähän on vaikka kuinka paljon Suomen markkinoilla.”

Mutta Netsuite ohjelmisto(t) perustuu ”Tilien” käyttöönottoihin, jokaisella käyttäjällä on oman näköinen työpöytä työasemalla ja järjestelmän käyttöönotto otetaan pitkälti käyttäjän toimesta käyttöön, eli tuoteversion käyttöönotto on nopea ja tuoteversiosta on aina viimeisin versio. – Näin järjestelmää voidaan kutsua ”oikeaksi” pilviratkaisuksi.

WhatIsERP.net 2011 ERP -kehityksen analysointi on kuvattu alla olevan kuvan mukaisesti, mutta miten tämän päivän järjestelmä eroaa tuosta 2010 vuoden järjestelmästä?

Tuo alla oleva vaihe 2010 pitää sisällään yleisesti aika paljon pilvipalvelun käyttöönottotyötä ja teknistä osaamista ,että järjestelmän käyttäjä voi käyttää järjestelmää. Jos hankitaan yleisesti pilviratkaisu palvelun tarjoajalta ja teknologitoimittajalta, niin käyttööotot eivät onnistu ilman tekniseltä asiantuntija henkilöä. Hankinnan jälkeen pitää useasti vielä päivittää järjestelmässä tietokannat tai tekniset alustat että käyttäjä saa ohjelmistonsa toimimaan työkoneella. Netsuite mahdollistaa käyttäjälle Apps käyttöönotot (nk kauppapalvelut) ja Tilin asennuksen yhteydessä yhdistyy yhtiön hallinnoimat tilit toisiinsa ja siten tiedonsiirrot mahdollistuvat yksiköiden tai käyttäjien välillä.

erp_roudmap

 

Kenelle järjestelmä on kohdistettu? Järjestelmä on selkeästi kohdistettu nykyaikaiseen ympäristöön missä tehdään jokapäiväistä työtä oman yhtiönväen, kumppanien, asiakkaiden ja asiakkaiden kumppanien kanssa. Nykypäivän työympäristö pitää sisällään verkko -yhteyksiä moneen suuntaan ja moneelle mantereelle.

kenelle

Käyttäjänäkymiä, mutta toteuta työasemallesi oma näkymä:

user2 user3 user4 user5

 

Käyttäjä voi itse valita Appseista mitä tietoa tarvitsee tarkkailessaan päivittäin tai useasti järjestelmää. Näin käyttäjälle tulee yksilöllinen järjestelmä jokapäiväiseen työhönsä.

Rajapinnat: Rajapintoihin on toteutettu valmiiksi rajapintaliittymät Netsuiteen ja siten tuotteistetut rajapinnat tulee tiliasennuksen yhteydessä järjestelmässä mukana.

rajapinnat

 

Käyttöönotot, kun aloittaa puhtaalta pöydältä niin minkä tahansa toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto on helpompaa kuin siirtyä vanhasta järjestelmästä uuteen, silloin kannattaa ehdottomasti tehdä projektisuunnitelma ja tarvittaessa hankkia apua tiedonsiirtoihin, automaattiajoihin kumppanien kanssa, koulutuksiin ja yleisesti tehdä vastuu suunnitelma vanhasta uuteen järjestelmään siirtymiseen. Yrityksissä ja kumppaneilla on kuitenkin tietoturvavarmistuksia esim. laskujen ajamiseen tai muuhun rahaliikenteeseen.

  • Jos lähtee pienenä yrityksenä (4-6hlö) hankkimaan korvaavaa järjestelmää, niin silloin käsinsyöttöä kannattaa harkita. Historia tietoa muutaman vuoden takaa on vielä käsin syötettävissä, mutta yli 15 henkilön historia tiedot onkin sitten toinen juttu.

Kustannukset, kustannukset perustuvat käyttäjätilien määrään ja unlimited laskutus on mahdollista. Kuten muissakin pilvipalveluissa osa Appseista ja moduuleista ovat asentaessa maksullisia. – Käyttöönottokustannukset ovat kuitenkin ennustattavissa pienemmiksi kuin yleisesti toiminnanohjausjärjestelmissä, sekä aikataulu lyhyempi.

Järjestelmän ylläpito, Netsuite on pilvipalvelujärjstelmä, eli tarkoittaen että käyttäjänä et huomaa kuin uusin versio on päivittynyt käyttöösi, käyttöönottojen jälkeen tuotteistetut rajapinnat pysyvät käytössäsi ja raportointi ei häiriinny. — Huomioitavaa on kuitenkin että jos omilla palvelimella on ajastuksia niin varmistukset niihin kannattaa rakentaa ja tehdä tietopäivitykset useampina eräajoina per päivä.

Huomioitavaa, Netsuitea ei vielä saa Suomenkielellä, järjestelmän ihan syvät liiketoiminta tarpeet ovat rajalliset kun Appsi määrä on todella suuri, mutta uusien hankkeiden kautta kehitystä tulee joka päivä juuri omaan liiketoimintaan. Työnkulun määrittely ja toteutus on kohtuu helppoa Appsien ja rajapintojen välille.

Gartner ennustaa että on tulossa paljon Netsuite teknologia hankkeita.

gartner

Netsuite on selkeästi yksi varteenotettava vaihtoehto toiminnanohjausjärjestelmistä. Tutustuminen Netsuiteen: Netsuite Tour